چرا پروتئین ماده ای ضروری برای بدن است؟
به گزارش آرایش عروس، «پروتئین» در رشد و نمو، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان ها، سیستم عصبی، ایمنی، خون رسانی، تنفس، گوارش و تمام فعالیتهای حیاتی بدن خیلی مهم است.
به گزارش آرایش عروس به نقل از ایسنا، پروتئین ها یکی از سه گروه اصلی مواد مغذی هستند که حیات بدن به آنها وابسته است. پروتئین ها، مولکول های درشتی هستند که مانند یک تسبیح که از دانه های کوچکتری تشکیل شده، از واحدهای کوچکتری به نام اسیدآمینه تشکیل شده اند و به دلیل داشتن عامل نیتروژنی از دو گروه دیگر کربوهیدرات ها و چربی ها متمایز می شوند. پروتئین ها، نقش های بسیار متنوع و مهمی در بدن ایفا می کنند. سلول های بدن برای ادامه فعالیت خود به پروتئین ها وابسته هستند.
رشد و نمو، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان ها، سیستم عصبی، ایمنی، خونرسانی، تنفس، گوارش و تمام فعالیتهای حیاتی بدن به این ماده مهم یعنی پروتئین وابسته است. پروتئین های بدن از مجموعا ۲۱ نوع اسیدآمینه تشکیل شده اند که بدن تنها می تواند ۱۳ نوع آنها را خودش تولید نماید و ۸ مورد باقیمانده باید از راه مصرف مواد غذائی تأمین شود. این هشت مورد با عنوان اسیدهای آمینه ضروری نامگذاری شده اند. مواد غذائی حیوانی بهترین منبع برای دریافت پروتئین کامل هستند، پروتئین کامل تمام هشت اسید آمینه ضروری را دارا است. از طرفی پروتئین های غیرکامل که بیشتر منبع گیاهی دارند، فقط برخی از این اسیدآمینه ها را دارا می باشند.
عدم دریافت کافی پروتئین با مشکلاتی همچون عقب ماندگی رشد، ضعف بدن، افزایش مبتلا شدن به عفونت ها، تحلیل عضلات، ادم، ریزش مو، کاهش یادگیری، کم خونی و غیره همراه می باشد. جالب است بدانید که کمبود پروتئین فقط در افراد کم وزن و لاغر بوجود نمی آید و افراد با اضافه وزن که الگوی غذایی پرچرب و پرکربوهیدرات بدون توجه به منابع پروتئینی را داشته باشند هم در معرض کمبود پروتئین قرار دارند.
برای تأمین پروتئین مورد نیاز ضروری است منابع آنرا شناخته و در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانیم. منابع حیوانی شامل انواع گوشت ها، لبنیات و تخم مرغ هستند. در مصرف گوشت ها خصوصاً از نوع قرمز به دلیل داشتن چربی اشباع و کلسترول و افزایش ریسک بیماری های قلبی عروقی، باید محدودیت هایی را در نظر داشت. حبوبات و سویا هم همچون منابع خوب پروتئین های گیاهی هستند.
نکته ای که باید مدنظر قرار داد اینست که به دلیل ناکامل بودن پروتئین های گیاهی ضروری است آنها را در ترکیب با یکدیگر مصرف کرده تا از کفایت اسیدهای آمینه اطمینان حاصل شود. برای مثال ترکیب کردن حبوبات با غلات یا غلات با لبنیات. در نتیجه یک وعده عدس پلو یا ترکیب نان با ماست وعده کاملی از نظر پروتئین به حساب می آید.
با توجه به افزایش قیمت منابع غذایی حیوانی و احتمال عدم امکان مصرف کافی این مواد برای برخی از اقشار جامعه، ضروری است که آموزش های لازم در زمینه تنظیم سبد غذایی خانوار به سبب دریافت کافی پروتئین ها، با عنایت به توان اقتصادی خانواده، خصوصاً در ارتباط با کودکان، سالمندان و خانم های آبستن مورد توجه قرار گیرد.
منبع: آرایش عروس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب