تلمبار اخطارها

تلمبار اخطارها به گزارش آرایش عروس، باز هم حریق در یک مرکز درمانی و مرور تلخ انفجار در کلینیک سینا اطهر؛ این دفعه عکس و فیلمهای حریق در بیمارستان گاندی لرز به جان ها انداخت؛ اما خدا رحم کرد و گاندی، پلاسکو نشد و جانی نگرفت و کسی هم صدمه ای ندید؛ اما سوال اینجاست؛ آیا برای بیمارستانی که پنج بار اخطار آتش نشانی گرفته، هزینه ایمن سازی به صرفه تر بود یا هزینه برای بازسازی و جبران این خسارت بزرگ؟


به گزارش آرایش عروس به نقل از ایسنا، غروب پنجشنبه پنجم بهمن ماه؛ بیمارستان گاندی آتش گرفت و جلال ملکی – سخنگوی آتش نشانی در همان لحظات اولیه و در میانه عملیات اطفاء حریق اعلام نمود که «این بیمارستان تابحال ۵ مرتبه اخطار ناایمن بودن گرفته و آخرین اخطار در ارتباط با آبان ماه سال جاری است؛ اما متاسفانه به این اخطارها توجهی نشده بود.»؛ حالا هم مسئولان این بیمارستان خصوصی در دل یکی از مناطق مرفه پایتخت، به جای پاسخ دادن به چرایی بی توجهی به اخطارها و عدم انجام اقدامی عملی در جهت ایمن سازی، با صدایی بغض آلود به رسانه می آیند و عنوان می کنند که به نیابت از ۷۰۰ نفر پرسنل و کادر درمان، از دولت و قوه قضاییه خواهان تشکیل جلسه بحرانی هستند و کمکی مشابه پلاسکو را خواهان می شوند.
تجربه هایی که عبرت نمی شوند پلاسکو، متروپل و حالا بیمارستان گاندی و صدها ساختمان پر رفت و آمد دیگر که در فهرست ساختمان های نا ایمن قرار دارند؛ هرچند که به اذعان خیلی ها خدا رحم کرد و تهران بار دیگر عزادار نشد؛ اما در بین تمام این ساختمان های ناایمن، این برای چندمین بار است یک مرکز درمانی که باید امن ترین مکان باشد و مدیریت بحران کند؛ خود گرفتار بحران می شود؛ انفجار سیلندر گاز در کلینیک سینا اطهر در تیرماه ۱۳۹۹ با ۱۹ کشته و ۱۴ مصدوم و دیگری هم آتشسوزی در بیمارستان حضرت رسول در تیرماه ۱۴۰۱ که همزمان با اطفا حریق، تخلیه بیماران هم صورت گرفت و خطر از بیخ گوش شان رد شد؛ تجربه های تلخ چند سال گذشته هستند که البته عبرت نشدند.
تلمبار هشدارهای بی اثر در مجموع زبانه های آتش در گاندی و هراسی که به جان ها افتاد، سبب شد تا باردیگر معضل ساختمان های ناایمن و تلمبار هشدارهای کاغذی و حدودا بی اثر مجدد بر سر زبان ها افتد. اخطارهایی که به اذعان سوده نجفی - عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران «جنبه تشریفاتی و اداری پیدا کرده و ضروری است شهرداری نسبت به ثبت شکایت از ساختمان های ناایمن در قوه قضاییه اقدام نماید.»
اکتفای آتش نشانی به اخطار؛ چرا؟ دراین میان اما سوال دیگر آن است که چرا آتش نشانی و شهرداری تنها به شناسایی و اخطار اکتفا می کنند و با وجود اطلاع از اهمیت و درجه خطر چنین مراکز و ساختمان های پر رفت و آمد، اقدام عملی عاجل انجام نمی دهند؟ و تا کی باید شاهد چنین حوادثی باشیم؟ موضوعی که احمد صادقی _ عضو شورای شهر تهران در رابطه با آن اعتقاد دارد که «شهرداری و سازمان آتش نشانی تنها می توانند اخطار دهند و یا ساختمان های ناایمن را شناسایی کنند و تعداد این ساختمان ها را بر شمرند، اما نمی توانند نام این ساختمان ها را اعلام عمومی و مستقیما برای پلمب این ساختمان ها اقدام کنند؛ چون که ملاحظات امنیتی وجود دارد.»
صادقی می گوید که «ورود شهرداری برای پلمب این ساختمان ها در قانون دیده نشده و قانونگذار مسیر پر پیچ و خمی را برای این منظور پیشبینی کرده که در نهایت ذینفع و مالکان باید نسبت به ایمنی ساختمان ها اقدام نمایند.»
صادقی همینطور تاکید می کند: «در بررسی که تا آبان ماه از جانب سازمان مدیریت بحران صورت گرفته بود بیمارستان گاندی و شماری از مراکز درمانی دیگر جزو ساختمان های نا ایمن و با درجه خطر پذیری زیاد بوده اند و شهرداری به آنها اخطار داده است؛ اما نمی توان به علت ملاحظات اسامی را اعلام عمومی کرد، این ملاحظات تا به کی؟ اگر رشادت و سرعت عمل نیروهای غیور آتش نشان و اورژانس در تخلیه بیمارستان گاندی و انتقال بیماران نبود، تهران بار دیگر عزادار می شد.»
وی «از دستگاههای امنیتی و قضایی می خواهد که انتشار عمومی لیست این ساختمان ها را در درجه اولویت کاری خود قرار دهند؛ چون که جان شهروندان مهم می باشد.»
و اما ماجرای فرسودگی بیمارستان ها دراین میان پیش از این مسئولان منابع فیزیکی وزارت بهداشت بارها نسبت به فرسودگی بیمارستان ها در کشور اخطار داده اند؛ به صورتی که پیش از این به ایسنا اعلام شده بود که در دهه ۸۰ در کشور ارزیابی لرزه ای بیمارستان های کشور در دستور کار قرار گرفت و نتایج این ارزیابی نشان داد که حدود ۷۰ درصد ساختمان های درمانی یا همان بیمارستان، در کشور فرسوده اند. این میزان در تهران به علت قدمت بیمارستان ها بیشتر از ۸۰ درصد بوده است. نتایج همینطور نشان داد بیشتر از ۹۰ درصد بیمارستان های فرسوده امکان مقاوم سازی نداشته و به عبارتی مقاوم سازی آنها توجیه پذیر نیست و ازاین رو این بیمارستان ها باید جایگزین شوند.
در همین زمینه بخوانید:
فرسودگی ۷۰ درصد بیمارستان های کشور
به اذعان مسئولان معاونت توسعه وزارت بهداشت، با توجه به این که سیاست نهضت بیمارستان سازی در کشور از سالهای گذشته و بخصوص در ۱۵ سال گذشته با ساخت بیشتر از ۴۰ هزار تخت بیمارستانی که برخی از این بیمارستان ها جایگزین بیمارستان های فرسوده قبلی بوده اند، آغاز شده؛ درصد فرسودگی ترمیم یافته در حوزه بیمارستانی به حدود ۴۰ درصد رسیده است. با این وجود وزارت بهداشت برنامه جایگزین کردن ۵۰ هزار تخت فرسوده فعلی را در یک برنامه میان مدت در دستور کار قرار داده که البته این برنامه بیشتر از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برای دولت هزینه دارد که ضروری است توسط سازمان برنامه و بودجه و همینطور مجلس شورای اسلامی مورد حمایت جدی قرار گیرد.
بیمارستان هایی که امکان تأمین «ایمنی حریق» با استانداردهای جدید را ندارند از سوی دیگر به اذعان وزارت بهداشتی ها، در بعضی از بیمارستان ها به علت ساختار قدیمی امکان تأمین ایمنی حریق با استانداردهای جدید مقدور نیست. از طرفی تأمین ایمنی حریق بیمارستان ها که مورد تایید سازمان آتش نشانی قرار گیرد، برای خیلی از بیمارستان ها بخصوص بیمارستان های دولتی هزینه بر بوده که مشخص است سازمان برنامه و بودجه باید اقدام جدی در این حوزه انجام دهد.
معاونت توسعه وزارت بهداشت همینطور پیش از این به ایسنا اعلام نموده بود که وزارت بهداشت بارها و بارها از سازمان برنامه و بودجه برای ایجاد ردیف اختصاصی تأمین ایمنی در بیمارستان های موجود، بخصوص ایمنی حریق و بازسازی و نوسازی سیستم های تاسیساتی بیمارستانی که از نقاط صدمه رسان در این حوزه است، درخواست داشته است.
معاونت توسعه وزارت بهداشت همینطور تاکید دارد که «برنامه جامع برای بهبود وضعیت ایمنی بیمارستان ها با عنایت به میزان فرسودگی بیمارستانی در کشور، جایگزینی است؛ چون که مقاوم سازی بیمارستان ها به دلایلی چون هزینه های بالای مقاوم سازی نسبت به جایگزینی، عدم برخورداری ساختار معماری بیمارستان های قدیمی از مدلهای استاندارد و... مقرون به صرفه نیست. در عین حال مقاوم سازی بیمارستان ها در حین فعالیت بیمارستان و ارائه ی خدمت به بیمار عملا مقدور نیست و از سویی امکان تعطیل کردن بیمارستان هم وجود ندارد. بر این اساس جایگزینی گزینه مناسب برای تأمین ایمنی بیمارستانی در کشور است که برای تحقق این برنامه، باید اعتبارات عمرانی حوزه سلامت حداقل سه برابر حالت فعلی شود و همینطور حداکثر استفاده از حضور خیرین و بخش خصوصی در تأمین زیرساخت های حوزه سلامت صورت گیرد که نیازمند توجه ویژه شهرداری ها و مسئولین استان ها و شهرستان ها برای اتمام پروژه ها است.»
دراین میان بیمارستان سوختگی شهید مطهری تهران یکی از بیمارستان هایی است که اخطارهای تلمبار شده دارد و جزو بیمارستان های پرمراجعه و البته پرخطر است؛ به صورتی که دکتر مصطفی ده مرده ای _ رئیس این بیمارستان پیش از این به ایسنا اظهار داشته بود: «به لحاظ ایمنی زلزله و آتش نشانی اصلا وضعیت مناسبی ندارد؛ این بیمارستان نه چک فهرست ایمنی دارد و نه چک فهرست آتشسوزی و حتی مانند ساختمان پلاسکو بیشتر از ۱۰ بار هم اخطار تخلیه گرفته ایم؛ اما اگر ما هم اکنون اینجا را تخلیه نماییم به کجا برویم؟ »
در همین زمینه بخوانید:
مصائب بیمارستانی با ده ها اخطار ایمنی و بیمارانی از یاد رفته
وی همینطور گفته بود که «یک بیمارستان سوختگی در منطقه کن درحال ساخت است که قرار بود سال ۱۳۸۶ به ما تحویل دهند اما با این که کار ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است اما هنوز اتفاقی نیفتاده است. ما اینجا در محوطه خود بیمارستان هم امکان اضافه کردن فضای دیگری نداریم.»


«تأمین اعتبار»؛ چالش اصلی ایمن سازی بیمارستان ها در مجموع به اذعان مسئولان وزارت بهداشت، معضلات و چالش های بسیاری برای ایمن سازی بیمارستان ها وجود دارد. خیلی از شاخصهای ایمن سازی صرفاً با جایگزینی بیمارستان ها امکان تحقق دارند که این مورد نیازمند اعتبارات لازم در حوزه عمرانی سلامت است. ازاین رو چالش اصلی تأمین اعتبار است.
ساخت بیشتر از ۱۶۰۰۰ تخت جدید بیمارستانی در دو سال گذشته در مجموع طی دو سال قبل و در دولت سیزدهم بیشتر از ۱۶هزار تخت بیمارستانی جدید به مجموعه ناوگان تخت های بیمارستانی کشور افزوده شد و وزارت بهداشت بخصوص تکمیل پروژه های نیمه تمام چندین ساله را در دستور کار قرار داده است که همچون بزرگ ترین این پروژه ها میتوان به کلان بیمارستان های حضرت مهدی (عج)، غدیر و کودکان حکیم در تهران اشاره نمود که با حضور رئیس جمهور افتتاح شده و به بهره برداری رسیده است.
ایجاد «فضای ایمن» در بیمارستان های جدید همینطور مسئولان معاونت توسعه وزارت بهداشت در رابطه با وضعیت ایمنی بیمارستان های جدید ساخت و امکان تخلیه فوری پرسنل و بیماران در بیمارستان ها در صورت بروز حوادث غیرمترقبه پیش از این به ایسنا اعلام نمودند که «در بیمارستان های جدید با عنایت به ضوابط جدید آتش نشانی، فضایی به نام فضای ایمن در طبقات بیمارستان ها تعبیه می شود تا در زمان بروز حادثه بیمارستان و پرسنل در آن مکان موقتاً مستقر شوند؛ موضوعی که در ساختمان های قدیمی امکان ایجاد این فضا به دلایلی همچون ساختار قدیمی و غیر استاندارد اماکن، وجود ندارد.»
هرچند که پیگیری ایسنا جهت مصاحبه با مسئولان بیمارستان گاندی در رابطه با چرایی بی توجهی به اخطارها و عدم انجام اقدام عملی برای ایمن سازی بیمارستان، تا این لحظه نتیجه ای نداشته، اما در مجموع میتوان اظهار داشت که چالش اصلی حداقل در نوسازی بیمارستان های فرسوده دولتی، تأمین اعتبار است و ضروری است در این حوزه سهم سلامت در اعتبارات عمرانی افزایش یابد و تخصیص ها هم بموقع صورت گیرد تا بتوانیم ارتقاء و بهبود ایمنی بیمارستان ها را شاهد باشیم.



1402/11/08
16:09:33
5.0 / 5
398
تگهای خبر: استاندارد , بهداشت , بیمار , بینی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳
آرایش عروس
aroosmakeup.ir - حقوق مادی و معنوی سایت آرایش عروس محفوظ است

آرایش عروس

آرایشگاه عروس