سلامت خون ایران، سرآمد منطقه امرو
به گزارش آرایش عروس مشاور سازمان جهانی بهداشت پروفسور اسمیت زیبینگا، جهت مشاوره و بررسی پیشرفت كار در مورد تهیه گزارش سلامت و كفایت خون در منطقه مدیترانه شرقی به ایران سفر كرده است.
به گزارش آرایش عروس به نقل از ایسنا، تنظیم این گزارش همچون فعالیت های سازمان در چارچوب مركز همكار سازمان جهانی بهداشت در امر آموزش و تحقیق در سلامت خون است.
این گزارش در دو مرحله به صورت همزمان اجرا می گردد كه قسمت اول گزارش ۲۰۱۷ كه بررسی وضعیت كفایت و سلامت خون بر مبنای پرسشنامه های جمع آوری شده توسط سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۴-۲۰۱۵ است.
قسمت دوم روند كلی سلامت و كفایت خون در كشورهای منطقه طی ۱۵ سال از آغاز قرن حاضر است. هم اكنون تیمی متشكل از اعضای هیات علمی و كارشناسان موسسه و سازمان انتقال خون جهت تهیه پیش نویس اولیه گزارش و تحلیل داده های موجود تشكیل شده است.
نخستین گزارش از وضعیت كفایت و سلامت خون در منطقه مدیترانه شرقی (گزارش ۲۰۱۶ ) با همكاری اعضای هیات علمی و كارشناسان موسسه و سازمان انتقال خون ایران توسط سازمان جهانی بهداشت به چاپ رسید كه به بررسی وضعیت كشورها با استفاده از پرسشنامه های جمع آوری شده توسط سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۳ می پرداخت. (از زمان جمع آوری تا پردازش این گزارش ها معمولا دو سال به طول می انجامد.)
بنابر اعلام روابط عمومی سازمان انتقال خون، پروفسور اسمیت زبینگا در توضیح دلیل انتخاب ایران برای اجرای طرح پایش منطقه ای مراكز انتقال خون اظهار داشت: علت آن بود كه سازمان انتقال خون از سال های پیش بعنوان مركز همكار سازمان جهانی بهداشت در امر آموزش و پژوهش انتقال خون انتخاب شده است.
وی در ارزیابی اش از فعالیت های ایران در این رابطه هم اظهار داشت: همكاری ما با سازمان انتقال خون بسیارمفید و در جو بسیارصمیمانه ای انجام می گردد. سازمان انتقال خون مقرر است در دو بخش از تحلیل اطلاعات به ما كمك نماید. بخش اول تحلیل اطلاعات و بررسی وضعیت سلامت خون بر مبنای پرسشنامه های جمع آوری شده توسط سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۴-۲۰۱۵ است و بخش دوم تهیه یك گزارش ۱۵ ساله از روند كلی سلامت و كفایت خون در ۲۱ كشور منطقه است. نقش من حمایت و راهنمایی سازمان انتقال خون و موسسه عالی آموزش و پژوهش طب انتقال خون در تحلیل این اطلاعات است.
وی درباره وضعیت انتقال خون ایران از نظر سلامت خون اظهار داشت: ایران در این زمینه خیلی خوب عمل می كند، به خصوص در منطقه. ایران در حقیقت یكی از كشورهای سرآمد در منطقه در زمینه سلامت خون و دارای نرخ پایینی در انتقال عفونت های قابل انتقال با استفاده از خون است.
پروفسور اسمیت زبینگا در پاسخ به این سوال كه بهترین انتقال خون از نظر استانداردهای سازمان جهانی بهداشت چه كشورهایی هستند؛ اظهار داشت: نخستین كشور در مورد رعایت استانداردهای سازمان جهانی بهداشت در منطقه ایران است و بنابراین است كه این كشور بعنوان مركز همكار سازمان جهانی بهداشت برگزیده شده است تا سایر كشورها بتوانند از تجربیات آن استفاده كنند. به غیر از ایران، تونس یكی از كشورهای پیشرفته در امر انتقال خون در منطقه است و پس از آن امارات متحده عربی و اردن هستند كه البته پول زیادی را برای توسعه و بهبود انتقال خون خرج می كنند. گرچه داشتن پول همه چیز نیست و فرهنگ اهدای خون امر مهم تری است. متاسفانه در منطقه برخی كشورها در وضعیت وخیمی هستند و این دسته شامل كشورهایی است كه در آنها جنگ و منازعه در جریان است؛ مانند عراق، سومالی، سوریه، لیبی و یمن.
وی درباره ارزیابی اش از جایگاه علمی سازمان انتقال خون ایران میان كشورهای منطقه امرو، اضافه كرد: از لحاظ موقعیت علمی، سازمان انتقال خون ایران و موسسه عالی آموزشی پژوهشی طب انتقال خون یك نمونه برتر در منطقه هستند. سال قبل ما بررسی را در سطح منطقه در مورد تعداد مقالات و انتشارات معتبر علمی انجام دادیم كه در آن ایران به صورت قطع در جایگاه برتر بود. حدودا ۳۰ درصد از تمام مقالات انتشار یافته در زمینه انتقال خون در سطح منطقه متعلق به ایران بود. البته برخی از مقالات مربوط به مطالعات بالینی در بیمارستان های ایران و جدا از سازمان انتقال خون ایران بود.
پروفسور اسمیت زبینگا در پاسخ به سوالی در خصوص آنكه این پایش های آماری چه چشم انداز تحولی در منطقه ترسیم می كند و ایران در این زمینه چه نقشی خواهد داشت؟ اظهار داشت: این پروژه های تحقیقاتی خصوصا پروژه بررسی روند ۱۵ ساله وضعیت انتقال خون در منطقه، می تواند بعنوان یك سند پایه جهت برنامه ریزی های بعدی و اجرای استراتژی های سلامت خون منطقه امرو كه در سال ۲۰۱۶ با كمك كشورهایی همچون ایران تدوین گردید، به كار آید.
او در آخر اظهار داشت: برای اجرای تصمیمات اتخاذ شده ما نیاز به پیشینه و اطلاعات پایه ای قوی داریم كه این پروژه آنرا برای ما فراهم می آورد. بر مبنای اطلاعات این پروژه، ما می توانیم اولویت های هر كشور در زمینه انتقال خون را تعیین كرده و بر مبنای آن برنامه ریزی نماییم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب